Stemkracht


Je stem is naast lichaamstaal het belangrijkste communicatiemiddel dat je inzet om je boodschap over te brengen. Je kleurt je boodschap door je stem. Daarom vormen berichten per e-mail vaak een bron van ergernis: het is de toon die de muziek maakt en die toon mis je nu juist op papier.

Jammer als je stem in de praktijk ook niet congruent is aan je boodschap. Het kan zijn dat je hierdoor minder krachtig over komt, de ander niet bereikt en kunt beïnvloeden. Of aan de andere kant van het spectrum: je komt over als een hork, terwijl je dat niet zo bedoelt.

Uitstralen van empathie en het krachtig overbrengen van je boodschap zijn belangrijke factoren voor een professional.

Met een stemanalyse door een professioneel stemtrainer wordt duidelijk hoe jouw stem overkomt. Door hele praktische en concrete tips kan je vervolgens werken aan het effect dat je wilt bereiken. Je wilt bijvoorbeeld tijdens een presentatie goed verstaanbaar zijn, tijdens een pleidooi de aandacht vast blijven houden, iemand om zijn gemak stellen, etc.

Ontwikkel o.a. variatie in monotonie/ melodie, draagkracht van je stem, articulatie en resonantie. En ontdek de mogelijkheden van je eigen stem.

De basis voor een goed stemgebruik is een juiste manier van ademhalen. Hierdoor krijg je een mooie resonantie en dit verhoogt de draagkracht en verstaanbaarheid van je stem. Bijkomend voordeel: het heeft een ontspannende werking op lichaam en geest.

Juist in situaties van stress en spanning wordt die ademhaling minder effectief en verplaatst zich van een buikademhaling naar een hoge ademhaling. Dit beïnvloedt meteen je stemgeluid ten nadele. Je kunt heel oud worden met een hoge ademhaling hoor, maar ervaar eens de werking van een buikademhaling. Hieronder een aantal oefeningen, waarmee je werkt aan een effectieve ademhaling:

  • Ga rechtop zitten. Handen aan weerszijde in je zij. Adem in en stel je daarbij voor dat de lucht naar je buik gaat. Voel tijdens het inademen dat de handen naar buiten geduwd worden. Bij het uitademen gaan je handen juist naar binnen. Herhaal dit gedurende een aantal minuten.

 

  • Voel je het effect niet meteen: neem dezelfde houding aan, maar breng nu je hoofd tussen je knieën. Bij een effectieve ademhaling, merk je terwijl je inademt dat je handen naar buiten gaan en soms komt je bovenlijf zelfs een beetje naar boven.

Ik hoor je zeggen: ‘Dat ziet er wel vreemd uit als ik dat op mijn werk doe, of voor een volle zaal tijdens een presentatie’. Door regelmatig te oefenen, merk je dat deze ademhaling ingeslepen wordt. Merk je in spannende situaties toch een hoge ademhaling, dan lukt het je eenvoudiger om weer naar een buikademhaling te gaan.